Millist töötasapinda valida?
Millist töötasapinda valida – kvarts, marmor või graniit?
Isikupärase kodu loomisel on roll nii naturaalsel kivil, puitpõrandal kui ka dekoorklaasist tagaseinal.
Kodusisustusel on tugev seos vahetuvate ning uute trendidega. Köök kui suur investeering peaks aga olema eelkõige ajas vastupidav. Suur rõhk köögi loomisel on töötasapindadel kuna lõviosa mustusest satub just tasapindadele, see tähendab seda, et tasapind peab olema vastupidav ning kergesti hooldatav. Üks parimaid alternatiive töötasapinna valimisel on just naturaalne kivi. Kivist töötasapinnad on väga kaunid kui ka vastupidavad, taludes kuuma ning olles samas ka raskesti kriimustatavad. Kui olete otsustanud valida kivitasapinna kasuks, siis on tähtis teada nende omadusi ja erinevusi.
Graniit:
Graniit on 100% looduslik ning tiheda struktuuriga kivim, mille hügieeniline materjal sobib ideaalselt kasutamiseks köögi tasapinnana. Graniidist töötasapinnad on kulumiskindlad ning kannatavad ka kõrgemaid temperatuure kui teised tasapinnad. Otsustades graniidist töötasapinna kasuks, tuleks meeles pidada, et hele graniit on reeglina suurema niiskusimavusega ja seega plekkidele vastuvõtlikum kui tume graniit.
Kvarts:
Kvartskivi ehk pressgraniit on hea alternatiiv looduslikele materjalidele. Kvartskivi on tööstuslikult toodetud materjal ning selle koostises on ligikaudu 90% ulatuses naturaalseid mineraale. Värvitooni saavutamiseks lisatakse kvartskivile vaiku ning värve. Kvartskivi laia värvivaliku tõttu võimaldab see luua isikupäraseid köögidisaine.Kvartsi puhul on tegemist väga vastupidava ja hügieenilise materjaliga, mille poorsus on tööstuslikule valmistamisele viidud praktiliselt nullini. Õigel hooldamisel säilib kvartstöötasapind uueväärsena aastakümneid. Tähtis on teada, et võrreldes graniittasapinnaga on kvarts vähem kuumakindel ning tasapinda võivad termošoki tulemusel tekkida mõrad. Seega soovitame tugevalt kasutada kuumaaluseid. Kvartstöötasapinda on väga lihtne hooldada, üldjuhul piisab puhastamiseks vaid soojast veest ja seebist.
Marmor:
Marmor on looduskivi, mida on tänuväärt materjalina kasutatud aastatuhandeid. Sellest ilusast ja eksklusiivsest kivist on tehtud skulptuurid, sambad, garniisid, trepid, töötasapinnad jne. Kõige tuntum ja laialdaseimat kasutamist leidnud sort on ilmselt Itaaliast pärit Bianco Carrara, mis näiteks Rootsis on väga levinud köögi- ja vannitoa töötasapindade näol. Eestis on lisaks enimsaadaval veel sordid nagu: Nero Marquina, Dark Emperador, Crema Marfil ja Verde Guatemala. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele, et marmor kööki ei sobi, arvame me FMP Design´is teisiti. Arvestama peaks sellega, et tegemist on pehmema kiviga kui näiteks graniit ja proovile ei tasuks seda panna terariistadega, löökide, hapete ja tugevat värvipigmenti omavate vedelikega nagu vein ja kohv. Mõistlik on kasutada eraldi lõikelauda ja kuumakindlaid aluseid ning tekkinud plekid võimalikult kiiresti nõudepesuvahendiga eemaldada ja kuivatada pind pehme lapi või majapidamispaberiga. Lisaks immutatakse marmorist tasapinnad spetsiaalse vedelikke hülgava ja imendumist takistava vahendiga.
Kokkuvõte:
Loodame, et olime abiks teie tulevase köögi töötasapinna valikul ning kui teil on tekkinud lisaküsimusi, siis pöörduge julgelt meie professionaalide poole!